Cercetătorii au reușit să stocheze un film în ADN

de: George Stanciu
15 07. 2017

Oamenii de știință au reușit să stocheze unul dintre cele mai vechi filme create vreodată în ADN-ul unei celule vii.

Una dintre primele pelicule din istorie, care înfățișează un călăreț pe un cal în galop, a fost creată în 1878 de către Eadweard Muybridge. La mai bine de un secol de la creația acesteia, filmul a fost codat în ADN-ul unei celule vii, de unde poate fi recuperat și de unde se poate multiplica pe măsură ce ”gazda” crește și se divide.

Progresul este unul dintre cele mai impresionante când vine vorba de potențialul genomului ca spațiu de stocare. Cercetătorii au reușit deja să ”traducă” sonetele lui Shakespeare, iar un autor al studiului de acum și-a codat propria carte, Regenesis, făcând 90 de miliarde de copii ADN ale acesteia, glumind că are un record la numărul de publicări.

 

George Church și Seth Shipman, alături de colegi, au început prin a atribui fiecărui pixel din film un cod ADN bazat pe o nuanță de gri. Într-un final, aceștia au ajuns să aibă o secvență de molecule ADN care au reprezentat întregul film. Apoi, au folosit o tehnică nouă de editare a genelor, Crispr, pentru a adăuga această secvență de genom în ADN-ul unei bacterii E. coli.

Chiar dacă a fost modificată, bacteria s-a multiplicat fără probleme. În mod interesant, fiecare celulă nou-apărută a avut secvența de genom care conținea filmul intactă.

Church și echipa sa vorbesc despre progresele imense care au fost înregistrate în ceea ce privește și secvențierea genomului uman. Primul efort în această direcție a costat 3 miliarde de dolari și a fost nevoie de câțiva ani pentru succes. Cei mai îndrăzneți cercetători spuneau că va fi nevoie de aproximativ 60 de ani până ce costul să ajungă la 1000 de dolari. Church concluzionează spunând că s-a dovedit că este nevoie de doar șase ani, nu de 60, scrie nytimes.com.